АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар уметности и професор Мирослав Тимотијевић

На данашњи дан, 4. јула прошле, 2016, године у Београду је умро историчар уметности и професор Мирослав Тимотијевић. Рођен је 18. децембра 1950. године у Краљеву, а након завршених основних, магистарских и докторских студија на Филозофском факултету у Београду, наставио је и да предаје на истом факултету, на Одељењу историје уметности. Био је шеф Катедре за историју уметности новог века, управник Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду, секретар Одељења за историју уметности Матице српске, председник Друштва историчара уметности Србије, хонорарни професор на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, и члан бројних других завода и редакција. У свом научном и истраживачком раду Тимотијевић се највише бавио барокном иконологијом, и објавио велики број књига, студија и других текстова, а за свој рад добио је и многе награде и признања, међу којима су Повеља Галерије Матице српске, Награда „Павле Савић“ и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1887. године рођен је лекар, професор и академик Коста Тодоровић;
1940. године рођен је књижевник Филип Давид;
1941. године у Београду је одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донета одлука о подизању оружаног устанка против окупатора;
1995. године преминуо је Арсен Диклић, књижевник и филмски и ТВ сценариста.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

milovan-danojlic-1
Претходни чланак

Рођен је писац и академик Милован Данојлић

logor
Наредни чланак

Формиран је злогласни логор на Бањици