AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar umetnosti i profesor Miroslav Timotijević

Na današnji dan, 4. jula 2016. godine u Beogradu je umro istoričar umetnosti i profesor Miroslav Timotijević.

Rođen je 18. decembra 1950. godine u Kraljevu, a nakon završenih osnovnih, magistarskih i doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nastavio je i da predaje na istom fakultetu, na Odeljenju istorije umetnosti.

Bio je šef Katedre za istoriju umetnosti novog veka, upravnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, sekretar Odeljenja za istoriju umetnosti Matice srpske, predsednik Društva istoričara umetnosti Srbije, honorarni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, i član brojnih drugih zavoda i redakcija.

Miroslav Timotijević se u svom naučnom i istraživačkom radu najviše bavio baroknom ikonologijom, objavivši veliki broj knjiga, studija i drugih tekstova i dobivši za svoj rad mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Povelja Galerije Matice srpske, Nagrada Pavle Savić i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1887. godine rođen je lekar, profesor i akademik Kosta Todorović;
1940. godine rođen je književnik Filip David;
1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora;
1942. godine streljan je pravnik i slikar Bora Baruh;
1995. godine preminuo je književnik i filmski i TV scenarista Arsen Diklić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pexels-photo-1097016
Prethodni članak

ŽIVOTVORNI ELEMENT – ZEMLJA

100041833_1877694399034585_393441308078768128_n
Naredni članak

LJUBA NENADOVIĆ – NJEGOŠ