Na današnji dan

Umro je istoričar umetnosti, arheolog i akademik Vladimir Petković

Na današnji dan, 13. novembra 1956. godine u Beogradu je umro istoričar umetnosti, arheolog  i akademik Vladimir Petković.

Rođen je 30. septembra 1874. godine u selu Donja Livadica kod Velike Plane, a diplomirao je 1897. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je 1905. godine u Haleu. Po povratku u Srbiju postao je docent, pa vanredni, te redovni profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, a tokom skoro decenije i po je bio i direktor Narodnog muzeja i prvi direktor Arheološkog instituta.

Bio je i član SANU i urednik Starinara. U svom naučnom radu se najviše bavio srpskom srednjovekovnom umetnošću, objavivši mnoštvo radova, članaka i monografija o našim srednjovekovnim manastirima, crkvama i živopisu, a vršio je i iskopavanja u Stobima i Caričinom gradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1813. godine rođen je vladika i vladar Crne Gore, jedan od najvećih srpskih književnika, Petar II Petrović Njegoš;
1871. godine rođen je budući osnivač, vlasnik i glavni urednik Politike Vladislav Ribnikar;
1899. godine umro je grafičar, slikar i jedan od prvih srpskih fotografa Anastas Jovanović.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

radojcic
Prethodni članak

Umro je istoričar i akademik Nikola Radojčić

Withering-Serbian-Film-Still
Naredni članak

Film: „Odumiranjeˮ