На данашњи дан

Умро је историчар уметности, археолог и академик Владимир Петковић

На данашњи дан, 13. новембра 1956. године у Београду је умро историчар уметности, археолог  и академик Владимир Петковић.

Рођен је 30. септембра 1874. године у селу Доња Ливадица код Велике Плане, а дипломирао је 1897. године на Филозофском факултету у Београду. Докторирао је 1905. године у Халеу. По повратку у Србију постао је доцент, па ванредни, те редовни професор београдског Филозофског факултета, а током скоро деценије и по је био и директор Народног музеја и први директор Археолошког института.

Био је и члан САНУ и уредник Старинара. У свом научном раду се највише бавио српском средњовековном уметношћу, објавивши мноштво радова, чланака и монографија о нашим средњовековним манастирима, црквама и живопису, а вршио је и ископавања у Стобима и Царичином граду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1813. године рођен је владика и владар Црне Горе, један од највећих српских књижевника, Петар II Петровић Његош;
1871. године рођен је будући оснивач, власник и главни уредник Политике Владислав Рибникар;
1899. године умро је графичар, сликар и један од првих српских фотографа Анастас Јовановић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

radojcic
Претходни чланак

Умро је историчар и академик Никола Радојчић

Withering-Serbian-Film-Still
Наредни чланак

Филм: „Одумирањеˮ