AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar, profesor i akademik Vaso Čubrilović

Na današnji dan, 11. juna 1990. godine umro je istoričar, profesor i akademik Vaso Čubrilović. Rođen je 14. januara 1897. godine u Gradiški, gde je završio osnovnu školu, posle koje je gimnaziju pohađao u Tuzli i Sarajevu, i u to vreme je postao pripadnik organizacije „Mlada Bosna“ i potom učestvovao u atentatu na Franca Ferdinanda 1914. godine. Ipak, zbog toga što je bio maloletan nije osuđen na smrt, već na 16 godina zatvora, odakle je po okončanju Prvog svetskog rata oslobođen. Nakon završene gimnazije upisao je prvo Filozofski fakultet u Zagrebu, pa onda u Beogradu, da bi 1929. godine doktorirao istoriju na Univerzitetu u Beogradu, sa temom Bosanski ustanak 1875-1878. Sredinom tridesetih godina postao je docent, a koju godinu kasnije i vanredni profesor na fakultetu. Sa izbijanjem Drugog svetskog rata i okupacijom naše zemlje uhapšen je i odveden u Banjički logor, odakle je pušten 1943. godine. Posle rata je nastavio da radi na Katedri za nacionalnu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, postao dekan, bio član Komisije za obnovu Univerziteta, kao i ministar poljoprivrede do 1946. godine, i ministar šumarstva od 1946. do 1950. godine. Bio je inicijator i prvi direktor Balkanološkog instituta, član SANU i drugih akademija, kao i počasni član Akademije nauka Sovjetskog Saveza, a takođe je dobitnik i više nagrada i odlikovanja, među kojima su Oktobarska nagrada, Sedmojulska nagrada i Orden jugoslovenske zvezde sa lentom. Autor mnogobrojnih radova, monografija, studija, rasprava, članaka i priloga iz domaće istoriografije,  akademik i profesor Vaso Čubrilović, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1853. godine rođen je glumac i reditelj Petar Pera Dobrinović;
1903. godine umro je Milovan S. Pavlović, srpski general iz vremena Kraljevine Srbije, upravnik Vojne akademije i ministar vojske;
1903. godine izvršen je Majski prevrat.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Jovan_Grcic_Milenko_(1846-1875)
Prethodni članak

Umro je pesnik Jovan Grčić Milenko

mina
Naredni članak

Umrla je slikarka i književnica Mina Karadžić Vukomanović