АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар, професор и академик Васо Чубриловић

На данашњи дан, 11. јуна 1990. године умро је историчар, професор и академик Васо Чубриловић. Рођен је 14. јануара 1897. године у Градишки, где је завршио основну школу, после које је гимназију похађао у Тузли и Сарајеву, и у то време је постао припадник организације „Млада Босна“ и потом учествовао у атентату на Франца Фердинанда 1914. године. Ипак, због тога што је био малолетан није осуђен на смрт, већ на 16 година затвора, одакле је по окончању Првог светског рата ослобођен. Након завршене гимназије уписао је прво Филозофски факултет у Загребу, па онда у Београду, да би 1929. године докторирао историју на Универзитету у Београду, са темом Босански устанак 1875-1878. Средином тридесетих година постао је доцент, а коју годину касније и ванредни професор на факултету. Са избијањем Другог светског рата и окупацијом наше земље ухапшен је и одведен у Бањички логор, одакле је пуштен 1943. године. После рата је наставио да ради на Катедри за националну историју Филозофског факултета у Београду, постао декан, био члан Комисије за обнову Универзитета, као и министар пољопривреде до 1946. године, и министар шумарства од 1946. до 1950. године. Био је иницијатор и први директор Балканолошког института, члан САНУ и других академија, као и почасни члан Академије наука Совјетског Савеза, а такође је добитник и више награда и одликовања, међу којима су Октобарска награда, Седмојулска награда и Орден југословенске звезде са лентом. Аутор многобројних радова, монографија, студија, расправа, чланака и прилога из домаће историографије,  академик и професор Васо Чубриловић, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом Гробљу у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1853. године рођен је глумац и редитељ Петар Пера Добриновић;
1903. године умро је Милован С. Павловић, српски генерал из времена Краљевине Србије, управник Војне академије и министар војске;
1903. године извршен је Мајски преврат.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Jovan_Grcic_Milenko_(1846-1875)
Претходни чланак

Умро је песник Јован Грчић Миленко

mina
Наредни чланак

Умрла је сликарка и књижевница Мина Караџић Вукомановић