AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar, profesor i akademik Georgije Ostrogorski

Na današnji dan, 24. oktobra 1976. godine u Beogradu je umro istoričar, profesor i akademik Georgije Ostrogorski. Rođen je 19. januara 1902. godine u Sankt-Peterburgu, gde je završio gimnaziju, posle čega je porodica, zbog situacije u Rusiji, emigrirala. Kratko vreme su boravili u Finskoj i Švedskoj, da bi 1921. godine Georgije počeo studije u Hajdelbergu, u Nemačkoj. Nakon diplomiranja, otišao je u Pariz, gde je slušao predavanja čuvenih vizantologa Šarla Dila i Gabrijela Mijea, te se tada opredelio za tu oblast i doktorirao 1927. godine. Predavao je potom od  1929. do 1933. godine na Univerzitetu u Vroclavu, da bi te godine, na poziv Univerziteta u Beogradu, stigao u našu prestonicu. Predavao je na Katedri za vizantologiju Filozofskog fakulteta prvo kao honorarni, a od 1941. godine i kao stalni predavač, sve do penzionisanja 1973. godine. Na njegovu inicijativu osnovan je Vizantološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti, sa ciljem da se sistematski istražuju razni aspekti vizantijske civilizacije kao što su istorija, umetnost, književnost i drugi. Ostrogorski je na čelu ove ustanove bio do kraja svog života, 1976. godine, a kao predavač i mentor decenijama je učestvovao u stvaranju jugoslovenskog naučnog kadra u oblasti vizantologije. Naučni opus Georgija Ostrogorskog je ogroman, kako po broju dela tako i po tematskoj raznovrsnosti. U svom dugogodišnjem naučnom radu obuhvatio je gotovo sve periode hiljadugodišnje vizantijske istorije kao i sva važnija zbivanja u njoj, a njegovo najpoznatije delo, „Istorija Vizantije“, objavljeno u nekoliko različitih izdanja i na više svetskih jezika. Za svoj ogroman doprinos razvoju vizantologije, dobio je mnoga priznanja, pa je od 1946. godine bio član SANU, te kasnije i mnogih drugih akademija, poput Akdemije nauka u Getingenu, Belgijske akademije, Britanske akademije, Austrijske akademije, Akademije u Palermu i Atinske akademije, a bio je takođe i član Kraljevskog istorijskog društva u Londonu kao i nosilac Ordena za nauku i umetnost u Nemačkoj, i počasni doktor univerziteta u Oksfordu i Strazburu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1889. godine rođen je revolucionar, sovjetski obaveštajac i koordinator operativnih akcija Kominterne, Mustafa Golubić;
1907. godine umro je srpski novinar, pisac i jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke, Pera Todorović;
1912. godine završena je Kumanovska bitka u Prvom balkanskom ratu;
1959. godine umro je lekar oftalmolog, osnivač Očne klinike, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i akademik Đorđe Nešić;
1961. godine umro je Milan Stojadinović, srpski političar, pravnik, ekonomista, profesor univerziteta, ministar finansija u tri navrata, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije i predsednik Jugoslovenske radikalne zajednice.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dimitrije_parlic-266x300
Prethodni članak

Rođen je baletski igrač i koreograf Dimitrije Parlić

dimitrije_ruvarac
Naredni članak

Rođen je sveštenik, istoričar i akademik Dimitrije Ruvarac