АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар, професор и академик Димитрије Ђорђевић

На данашњи дан, 5. марта 2009. године у Санта Барбари у САД је умро историчар, професор и академик Димитрије Ђорђевић.

Рођен је 27. фебруара 1922. године у Београду, а након основне школе и гимназије је уписао Правни факултет, али му је рат, током кога је био и по логорима, прекинуо студије. Учење права је наставио после рата, али је ипак 1950. године уписао историју на Филозофском факултету и ту четири године касније дипломирао, те 1962. и докторирао.

Радио је у архиву САНУ и био изабран за асистента, па научног сарадника и саветника на Историјском институту и Балканолошком институту САНУ, а поред предавања на многим универзитетима у Европи и САД, био је члан и секретар Југословенског националног комитета за историјске науке и Југословенског националног комитета за балканологију.

Но, како му је одбијена кандидатура за професора Београдског универзитета, одлучио је да каријеру настави на Калифорнијском универзитету у Санта Барбари. Ту је био оснивач и руководилац програма за балканске студије, а поред многих чланстава и функција које је обављао у САД, сарађивао је и са овдашњим интелектуалцима, био је промотер српске науке и наставио је да објављује у отаџбини, па је 1985. године постао и члан САНУ.

Димитрије Ђорђевић се у свом научном раду највише бавио историјом Србије и Балкана од друге половине XIX века па до настанка Југославије, а нека од његових дела су Излазак Србије на Јадранско море и конференција амбасадора у Лондону 1912, Царински рат Аустро-Угарске и Србије 19061911, сарадња на десетотомној Историји срспког народа и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1879. године умро је економиста, политичар и министар просвете и финансија Коста Цукић;
1811. године рођен је правник, политичар и публициста Константин Богдановић;
1898. године умро је академик и политичар Милутин Гарашанин;
1927. године умро је српски правник и дипломата Коста Христић;
1940. године рођена је глумица и певачица Оливера Катарина;
1941. године рођен је психијатар и академик Петар Бокун;
1952. године рођен је голман Петар Борота;
2015. године преминуо је музичар Влада Дивљан, један од оснивача и предводник београдског вокално-инструменталног састава Идоли.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

hilandar
Претходни чланак

Избио је пожар на Хиландару

Proglasenje_kraljevine_srbije_1882
Наредни чланак

Србија је поново постала краљевина