AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar novinarstva i profesor Mihailo Bjelica

Na današnji dan, 23. aprila 2007. godine u Beogradu je umro novinar, istoričar novinarstva i profesor Mihailo Bjelica.

Rođen je 1933. godine u Vrbici kod Nikšića, a književnost je diplomirao i doktorirao na beogradskom Filozofskom fakultetu. Bio je prvo saradnik novosadskog nedeljnika Tribina, a od 1962. godine saradnik i urednik u Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, pa glavni i odgovorni urednik časopisa Novinarstvo, naučni savetnik i direktor Instituta.

Najviše se bavio istraživanjem istorije novinarstva i masovnih komunikacija, pa je tako uredio Leksikon novinarstva, knjigu Dva veka srpskog novinarstva i napisao nekoliko značajnih dela iz istorije novinarstva, kao što su Hronika srpskog novinarskog udruženja 1881‒1941, Istorija novinarstva, Mediji i politička moć i druga.

Predavao je istoriju novinarstva u Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, na Filozofskom fakultetu i Fakultetu političkih nauka.

Mihailo Bjelica bio je član Udruženja novinara Srbije i dobitnik Nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine počeo je Drugi srpski ustanak;
1867. godine rođen je političar, književnik i publicista Jaša Prodanović;
1899. godine rođen je istoričar i akademik Mihailo Dinić;
1916. godine rođen je omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova Student i Mladost, narodni heroj i jedna od ikona mladih SFRJ Ivo Lola Ribar;
1920. godine rođen je strip crtač  Desimir Žižović-Buin;
1933. godine rođen je kompozitor, muzički urednik i profesor Vartkes Baronijan.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mir-Jam
Prethodni članak

Rođena je književnica i novinarka Milica Jakovljević ‒ Mir-Jam

Slika Takovski ustanak (ulje na platnu; 160h256) rad  je Paje Jovanovića
Naredni članak

Godišnjica podizanja Drugog srpskog ustanka