АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар новинарства и професор Михаило Бјелица

На данашњи дан, 23. априла 2007. године у Београду је умро новинар, историчар новинарства и професор Михаило Бјелица.

Рођен је 1933. године у Врбици код Никшића, а књижевност је дипломирао и докторирао на београдском Филозофском факултету. Био је прво сарадник новосадског недељника Трибина, а од 1962. године сарадник и уредник у Југословенском институту за новинарство, па главни и одговорни уредник часописа Новинарство, научни саветник и директор Института.

Највише се бавио истраживањем историје новинарства и масовних комуникација, па је тако уредио Лексикон новинарства, књигу Два века српског новинарства и написао неколико значајних дела из историје новинарства, као што су Хроника српског новинарског удружења 1881‒1941, Историја новинарства, Медији и политичка моћ и друга.

Предавао је историју новинарства у Југословенском институту за новинарство, на Филозофском факултету и Факултету политичких наука.

Михаило Бјелица био је члан Удружења новинара Србије и добитник Награде за животно дело Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1815. године почео је Други српски устанак;
1867. године рођен је политичар, књижевник и публициста Јаша Продановић;
1899. године рођен је историчар и акaдемик Михаило Динић;
1916. године рођен је омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова Студент и Младост, народни херој и једна од икона младих СФРЈ Иво Лола Рибар;
1920. године рођен је стрип цртач  Десимир Жижовић-Буин;
1933. године рођен је композитор, музички уредник и професор Варткес Баронијан.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mir-Jam
Претходни чланак

Рођена је књижевница и новинарка Милица Јаковљевић ‒ Мир-Јам

Слика Таковски устанак (уље на платну; 160х256) рад  је Паје Јовановића
Наредни чланак

Годишњица подизања Другог српског устанка