AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar, novinar i akademik Vladimir Dedijer

Na današnji dan, 30. novembra 1990. godine u Bostonu je umro istoričar, novinar i akademik Vladimir Dedijer.

Rođen je 4. februara 1914. godine u Beogradu, gde je odrastao i školovao se.

Studirao je prava i bio dopisnik Politike, a kao član KPJ je tokom Drugog svetskog rata organizovao političko-propagandni rad i sa Milovanom Đilasom uređivao Borbu, te bio politički komesar Kragujevačkog NOP odreda.

Bio je potom u Vrhovnom štabu i učestvovao u bici na Sutjesci, da bi posle rata bio učesnik Osnivačke skupštine Ujedinjenih nacija u San Francisku, predavač istorije NOB-a na Beogradskom univerzitetu, predstavnik Jugoslovenske delegacije na konferenciji mira u Parizu 1946, urednik lista Borba, član CK SKJ i SSRNJ.

Ipak, već 1954. godine je, nakon tajnog suđenja u slučaju Milovana Đilasa i izrečene mu uslovne zatvorske kazne, odlučio da se povuče iz javnom života, podneo ostavku na članstvo u SKJ, bio izbačen sa Filozofskog fakulteta i naredne godine otišao da živi u SAD.

Tamo se bavio pisanjem, postao je akademik istorijskih nauka i držao predavanja na mnogim evropskim i američkim univerzitetima, a bio je i član, potom i predsednik Raselovog suda, kada je radio na pripremanju Tribunala tog suda o koncentracionom logoru Jasenovac.

Iza sebe je ostavio četrdesetak knjiga i studija, među kojima su, pored priloga za biografiju Josipa Broza Tita, najznačajniji Sarajevo 1914 i Protiv zaborava i tabua – Jasenovac, objavljeno nakon njegove smrti kao zajednički rad sa Antunom Miletićem.

Vladimir Dedijer je umro u Bostonu, a nakon kremacije je urna sa njegovim pepelom sahranjena na groblju Žale u Ljubljani.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1928. godine rođen je pisac Dragan Lukić;
1940. godine rođen je muzičar i glumac Jovan Radovanović;
1946. godine rođena je umetnica Marina Abramović;
1955. godine umro je kompozitor Josip Slavenski;
1957. godine umro je slikar Paja Jovanović;
1977. godine umro je književnik Miloš Crnjanski;
1988. godine umro je arhitekta, istoričar arhitekture i akademik Aleksandar Deroko;
2009. godine umro je pisac Milorad Pavić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

New_Belgrade
Prethodni članak

KAFANA „KOD NEMAČKOG CARA”

330px-Marko_-_Mina
Naredni članak

Leopold Ranke: ISTORIJA U PESMI (1829)