АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар, новинар и академик Владимир Дедијер

На данашњи дан, 30. новембра 1990. године у Бостону је умро историчар, новинар и академик Владимир Дедијер.

Рођен је 4. фебруара 1914. године у Београду, где је одрастао и школовао се.

Студирао је права и био дописник Политике, а као члан КПЈ је током Другог светског рата организовао политичко-пропагандни рад и са Милованом Ђиласом уређивао Борбу, те био политички комесар Крагујевачког НОП одреда.

Био је потом у Врховном штабу и учествовао у бици на Сутјесци, да би после рата био учесник Оснивачке скупштине Уједињених нација у Сан Франциску, предавач историје НОБ-а на Београдском универзитету, представник Југословенске делегације на конференцији мира у Паризу 1946, уредник листа Борба, члан ЦК СКЈ и ССРНЈ.

Ипак, већ 1954. године је, након тајног суђења у случају Милована Ђиласа и изречене му условне затворске казне, одлучио да се повуче из јавном живота, поднео оставку на чланство у СКЈ, био избачен са Филозофског факултета и наредне године отишао да живи у САД.

Тамо се бавио писањем, постао је академик историјских наука и држао предавања на многим европским и америчким универзитетима, а био је и члан, потом и председник Раселовог суда, када је радио на припремању Трибунала тог суда о концентрационом логору Јасеновац.

Иза себе је оставио четрдесетак књига и студија, међу којима су, поред прилога за биографију Јосипа Броза Тита, најзначајнији Сарајево 1914 и Против заборава и табуа – Јасеновац, објављено након његове смрти као заједнички рад са Антуном Милетићем.

Владимир Дедијер је умро у Бостону, а након кремације је урна са његовим пепелом сахрањена на гробљу Жале у Љубљани.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1928. године рођен је писац Драган Лукић;
1940. године рођен је музичар и глумац Јован Радовановић;
1946. године рођена је уметница Марина Абрамовић;
1955. године умро је композитор Јосип Славенски;
1957. године умро је сликар Паја Јовановић;
1977. године умро је књижевник Милош Црњански;
1988. године умро је архитекта, историчар архитектуре и академик Александар Дероко;
2009. године умро је писац Милорад Павић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

New_Belgrade
Претходни чланак

КАФАНА „КОД НЕМАЧКОГ ЦАРА”

330px-Marko_-_Mina
Наредни чланак

Леополд Ранке: ИСТОРИЈА У ПЕСМИ (1829)