AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar književnosti, profesor i akademik Pavle Popović

Na današnji dan, 4. juna 1939. godine u Beogradu je umro istoričar književnosti, profesor i akademik Pavle Popović.

Rođen je 16. aprila 1868. godine, takođe u glavnom gradu, u kome je završio osnovnu školu, gimnaziju i Veliku školu, te potom dve godine proveo u Ženevi i Parizu, da bi se usavršavao za predmet istorije i teorije književnosti.

Po povratku u Srbiju je bio prvo profesor gimnazije u Šapcu, pa onda profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Bio je jedan od najuticajnijih profesora beogradskog filološkog kruga, urednik Srpskog književnog glasnika, osnivač Društva za srpski jezik i književnost, osnivač časopisa Prilozi za književnost, jezik, istoriju i folklor, predsednik Srpske književne zadruge i rektor Beogradskog univerziteta u periodu od 1924. do 1928. godine.

Tokom Prvog svetskog rata je boravio u Rimu, Parizu i Londonu, gde je uređivao bilten Press Extracts, a član Srpske akademije nauka je postao 1921. godine. Među njegova najpoznatija dela spadaju Jugoslovenska književnost, Pregled srpske književnosti, Iz književnosti i druga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1831. godine rođen je književnik Milan Đ. Milićević;
1908. godine rođen je baletski igrač, pedagog i kompozitor Lujo Davičo;
1911. godine rođen je političar i disident Milovan Đilas;
2018. godine umro je književni kritičar i profesor Ljubiša Jeremić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

401px-Stevan_Raickovic
Prethodni članak

SIMA PANDUROVIĆ – ŽIVOJIN SIMIĆ – STEVAN RAIČKOVIĆ

bakic
Naredni članak

Rođen je vajar Vojin Bakić