АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар књижевности, професор и академик Павле Поповић

На данашњи дан, 4. јуна 1939. године у Београду је умро историчар књижевности, професор и академик Павле Поповић.

Рођен је 16. априла 1868. године, такође у главном граду, у коме је завршио основну школу, гимназију и Велику школу, те потом две године провео у Женеви и Паризу, да би се усавршавао за предмет историје и теорије књижевности.

По повратку у Србију је био прво професор гимназије у Шапцу, па онда професор Велике школе и Београдског универзитета. Био је један од најутицајнијих професора београдског филолошког круга, уредник Српског књижевног гласника, оснивач Друштва за српски језик и књижевност, оснивач часописа Прилози за књижевност, језик, историју и фолклор, председник Српске књижевне задруге и ректор Београдског универзитета у периоду од 1924. до 1928. године.

Током Првог светског рата је боравио у Риму, Паризу и Лондону, где је уређивао билтен Press Extracts, а члан Српске академије наука је постао 1921. године. Међу његова најпознатија дела спадају Југословенска књижевност, Преглед српске књижевности, Из књижевности и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1831. године рођен је књижевник Милан Ђ. Милићевић;
1908. године рођен је балетски играч, педагог и композитор Лујо Давичо;
1911. године рођен је политичар и дисидент Милован Ђилас;
2018. године умро је књижевни критичар и професор Љубиша Јеремић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

401px-Stevan_Raickovic
Претходни чланак

СИМА ПАНДУРОВИЋ – ЖИВОЈИН СИМИЋ – СТЕВАН РАИЧКОВИЋ

bakic
Наредни чланак

Рођен је вајар Војин Бакић