Na današnji dan

Umro je istoričar književnosti, profesor i akademik Nikša Stipčević

Na današnji dan, 12. juna 2011. godine u Beogradu je umro istoričar književnosti, profesor i akademik Nikša Stipčević.

Rođen je 14. avgusta 1929. godine u Splitu, a nakon osnovne škole u rodnom gradu, posle Drugog svetskog rata je u Beogradu završio Drugu mušku gimnaziju i diplomirao italijanski i francuski jezik na beogradskom Filozofskom fakultetu 1953. godine.

Radio je zatim u Institutu za srpski jezik, bio lektor za srpskohrvatski jezika na Sorboni, te asistent, pa profesor za italijanski jezik na Katedri za romanske jezike i književnost Filološkogog fakulteta u Beogradu, gde je u međuvremenu i doktorirao.

Pored mnogih funkcija koje je tokom života obavljao, Nikša Stipčević je u dva mandata bio i dekan Filološkog fakulteta, član Upravnog odbora i potpredsednik Matice srpske, član SANU i predsednik Odbora za kritička izdanja SANU, direktor Biblioteke SANU i drugih domaćih i inostranih društava i organizacija, a dobitnik je i više nagrada i priznanja, među kojima su Sedmojulska nagrada i Nagrada Petar Kočić.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1894. godine u Beču je umrla slikarka i književnica Mina Karadžić Vukomanović;
1923. godine rođen je slikar, reditelj, scenograf, književnik i akademik Mića Popović;
1930. godine rođen je glumac Stojan Stole Aranđelović;
1951. godine rođena je balerina i koreograf Sonja Vukićević;
1969. godine umro je reditelj Vojislav Kokan Rakonjac.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Bojana-Andric-e1553520214132
Prethodni članak

Rođena je dramaturg i scenarista Bojana Andrić

Szentendre_Fő_tér
Naredni članak

SENTANDREJSKI ZVONICI (II)