На данашњи дан

Умро је историчар књижевности, професор и академик Никша Стипчевић

На данашњи дан, 12. јуна 2011. године у Београду је умро историчар књижевности, професор и академик Никша Стипчевић.

Рођен је 14. августа 1929. године у Сплиту, а након основне школе у родном граду, после Другог светског рата је у Београду завршио Другу мушку гимназију и дипломирао италијански и француски језик на београдском Филозофском факултету 1953. године.

Радио је затим у Институту за српски језик, био лектор за српскохрватски језика на Сорбони, те асистент, па професор за италијански језик на Катедри за романске језике и књижевност Филолошкогог факултета у Београду, где је у међувремену и докторирао.

Поред многих функција које је током живота обављао, Никша Стипчевић је у два мандата био и декан Филолошког факултета, члан Управног одбора и потпредседник Матице српске, члан САНУ и председник Одбора за критичка издања САНУ, директор Библиотеке САНУ и других домаћих и иностраних друштава и организација, а добитник је и више награда и признања, међу којима су Седмојулска награда и Награда Петар Кочић.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1894. године у Бечу је умрла сликарка и књижевница Мина Караџић Вукомановић;
1923. године рођен је сликар, редитељ, сценограф, књижевник и академик Мића Поповић;
1930. године рођен је глумац Стојан Столе Аранђеловић;
1951. године рођена је балерина и кореограф Соња Вукићевић;
1969. године умро је редитељ Војислав Кокан Ракоњац.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Bojana-Andric-e1553520214132
Претходни чланак

Рођена је драматург и сценариста Бојана Андрић

Szentendre_Fő_tér
Наредни чланак

СЕНТАНДРЕЈСКИ ЗВОНИЦИ (II)