Да се не заборавиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар књижевности Јован Деретић

На данашњи дан, 16. марта 2002. године у Београду је преминуо историчар књижевности Јован Деретић.

Рођен је 22. јануара 1934. године у Ораховцу код Требиња, где се и школовао, да би потом дипломирао на Филозофском факултету у Београду 1958. године на групи за југословенску  и општу књижевност, и докторирао осам година касније са тезом Композиција Горског вијенца.

Године 1968. био је један од покретача часописа Књижевна историја, а затим и његов главни уредник, док је од 1981. године био редован професор Филолошког факултета у Београду.

Посебно је проучавао српску књижевност од XVII до XIX века и држао предавања на различитим домаћим и страним универзитетима, а нека од његових најзначајнијих дела су: Доситеј и његово доба, Поетика Доситеја Обрадовића, Огледи из народног песништва, Алманаси Вуковог доба,  Српски роман 1800–1950, Историја српске књижевности, Поетика српске књижевности, Огледи из српске књижевности и друга.

Јован Деретић је био члан Удружења књижевника Србије, једно време је био и члан председништа ЦК СК Србије, а за своја остварења је добио Октобарску награду града Београда као и Нолитову награду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је књижевник и новинар Васа Поповић;
2002. године умро је глумац Данило Бата Стојковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Branko_Radičević_2
Претходни чланак

МИЛАН КАШАНИН: Између орла и вука (Бранко Радичевић)

250px-Мита_Ракић
Наредни чланак

Умро је књижевник и економиста Димитрије Мита Ракић