AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar Dragoslav Stranjaković

Na današnji dan, 27. novembra 1966. godine u Beogradu je umro istoričar Dragoslav Stranjaković.

Rođen je 31. maja 1901. godine u Užicu, a istoriju je studirao u Beogradu, gde je bio prvo asistent, pa profesor za nacionalnu istoriju na Filozofskom fakultetu.

Tokom Drugog svetskog rata je nastavio da predaje do 1943. godine, kada se uključio u sastav beogradskog političkog Odbora Ravnogorskog pokreta i u Centralni nacionalni komitet Kraljevine Jugoslavije, zbog čega je 1945. godine penzionisan i osuđen na zatvorsku kaznu, koju je izdržao u Sremskoj Mitrovici.

Od 1955. godine je predavao na Bogoslovskom fakultetu. U svom naučnom radu Dragoslav Stranjaković se najviše bavio devetnaestovekovnom istorijom Srbije, ostavivši iza sebe oko tri stotine naučnih radova, među kojima se, pored biografija pojedinih važnih ličnosti XIX veka kao što su Karađorđe i Mihailo Obrenović, najviše ističu dela Vlada ustavobranitelja i Najveći zločini sadašnjice.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1891. godine rođen je pisac, prevodilac i autor Leksikona stranih reči i izraza Milan Vujaklija;
1897. godine osnovano je Srpsko hemijsko društvo;
1916. godine umro je prvi srpski filmski producent Svetozar Botorić;
1934. godine rođen je kompozitor Aleksandar Korać;
1938. godine rođen je operski pevač Nikola Mitić;
1943. godine poginuo je omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova Student  i Mladost i narodni heroj Ivo Lola Ribar;
1944. godine umro je slikar, likovni kritičar i profesor Branko Popović;
1951. godine rođen je košarkaš i trener Dražen Dalipagić;
1959. godine umro je književnik Borivoje Jevtić;
1974. godine Televizija Beograd počela je sa emitovanjem obrazovne dokumentarno-igrane emisije za decu Kocka, kocka, kockica.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Sremac
Prethodni članak

Stevan Sremac u Dubrovniku

branislav mitrovic
Naredni članak

Rođen je arhitekta i profesor Branislav Mitrović