АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар Драгослав Страњаковић

На данашњи дан, 27. новембра 1966. године у Београду је умро историчар Драгослав Страњаковић.

Рођен је 31. маја 1901. године у Ужицу, а историју је студирао у Београду, где је био прво асистент, па професор за националну историју на Филозофском факултету.

Током Другог светског рата је наставио да предаје до 1943. године, када се укључио у састав београдског политичког Одбора Равногорског покрета и у Централни национални комитет Краљевине Југославије, због чега је 1945. године пензионисан и осуђен на затворску казну, коју је издржао у Сремској Митровици.

Од 1955. године је предавао на Богословском факултету. У свом научном раду Драгослав Страњаковић се највише бавио деветнаестовековном историјом Србије, оставивши иза себе око три стотине научних радова, међу којима се, поред биографија појединих важних личности XIX века као што су Карађорђе и Михаило Обреновић, највише истичу дела Влада уставобранитеља и Највећи злочини садашњице.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1891. године рођен је писац, преводилац и аутор Лексикона страних речи и израза Милан Вујаклија;
1897. године основано је Српско хемијско друштво;
1916. године умро је први српски филмски продуцент Светозар Боторић;
1934. године рођен је композитор Александар Кораћ;
1938. године рођен је оперски певач Никола Митић;
1943. године погинуо је омладински трибун, секретар СКОЈ-а, уредник листова Студент  и Младост и народни херој Иво Лола Рибар;
1944. године умро је сликар, ликовни критичар и професор Бранко Поповић;
1951. године рођен је кошаркаш и тренер Дражен Далипагић;
1959. године умро је књижевник Боривоје Јевтић;
1974. године Телевизија Београд почела је са емитовањем образовне документарно-игране емисије за децу Коцка, коцка, коцкица.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Sremac
Претходни чланак

Стеван Сремац у Дубровнику

branislav mitrovic
Наредни чланак

Рођен је архитекта и професор Бранислав Митровић