AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar Branko Petranović

Na današnji dan, 17. juna 1994. godine, u Beogradu je umro istoričar Branko Petranović.

Rođen je 31. oktobra 1927. godine na Cetinju, gde je započeo svoje školovanje, da bi 1950. godine diplomirao prvo na beogradskom Pravnom fakultetu, te šest godina kasnije i na katedri za istoriju filozofskog fakulteta.

Radio je jedno vreme u Odeljenju za istoriju Instituta društvenih nauka i, pošto je 1962. doktorirao na Pravnom fakultetu, u Odeljenju za istoriju radničkog pokreta naroda Jugoslavije Instituta za izučavanje radničkog pokreta, da bi zatim postao profesor istorije Jugoslavije na Filozofskom fakultetu.

Branko Petranović je iza sebe ostavio veliki broj radova, priručnika i istorijskih knjiga u vezi sa periodom od 1918. do 1988. godine, i mada su njegova dela neretko bila pod uticajem tada vladajuće komunističke ideologije i njene frazeologije, radovi ipak zadržavaju istoriografsku vrednost zbog brojnih uvida u glavne probleme istorijskog razvoja jugoslovenske države, te je prema rečima Ljubodraga Dimića: „Petranović bio istoričar koji je presudno uticao da istorija Jugoslavije od ideološke postane legitimna naučna disciplina.”

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1927. godine osnovano je Društvo za vazdušni saobraćaj – Aeroput;
1933. godine umro je profesor i književnik Rista Odavić;
1958. godine osnovana je Moderna galerija;
1998. godine umro je scenarista i profesor Ratko Đurović;
2015. godine umro je glumac Vlastimir Đuza Stojiljković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Jesus_szentendre_soc
Prethodni članak

SENTANDREJSKI ZVONICI (IV)

Stevan_Kragujevic,_Vesna_Pecanac
Naredni članak

Rođena je glumica Vesna Pećanac