АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар Бранко Петрановић

На данашњи дан, 17. јуна 1994. године, у Београду је умро историчар Бранко Петрановић.

Рођен је 31. октобра 1927. године на Цетињу, где је започео своје школовање, да би 1950. године дипломирао прво на београдском Правном факултету, те шест година касније и на катедри за историју филозофског факултета.

Радио је једно време у Одељењу за историју Института друштвених наука и, пошто је 1962. докторирао на Правном факултету, у Одељењу за историју радничког покрета народа Југославије Института за изучавање радничког покрета, да би затим постао професор историје Југославије на Филозофском факултету.

Бранко Петрановић је иза себе оставио велики број радова, приручника и историјских књига у вези са периодом од 1918. до 1988. године, и мада су његова дела неретко била под утицајем тада владајуће комунистичке идеологије и њене фразеологије, радови ипак задржавају историографску вредност због бројних увида у главне проблеме историјског развоја југословенске државе, те је према речима Љубодрага Димића: „Петрановић био историчар који је пресудно утицао да историја Југославије од идеолошке постане легитимна научна дисциплина.”

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1927. године основано је Друштво за ваздушни саобраћај – Аеропут;
1933. године умро је професор и књижевник Риста Одавић;
1958. године основана је Модерна галерија;
1998. године умро је сценариста и професор Ратко Ђуровић;
2015. године умро је глумац Властимир Ђуза Стојиљковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Jesus_szentendre_soc
Претходни чланак

СЕНТАНДРЕЈСКИ ЗВОНИЦИ (IV)

Stevan_Kragujevic,_Vesna_Pecanac
Наредни чланак

Рођена је глумица Весна Пећанац