AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar i akademik Nikola Radojčić

Na današnji dan, 12. novembra 1964. godine umro je istoričar i akademik Nikola Radojčić.

Rođen je 29. avgusta 1882. godine u Kuzminu, a nakon školovanja u rodnom mestu, Sremskoj Mitrovici i Sremskim Karlovcima, studirao je u Gracu, Zagrebu, Jeni i Minhenu, slušajući predavanja mnogih eminentnih istoričara.

Doktorirao je 1907. godine disertacijom Dva poslednja Komnena na carigradskom prijestolju, koja je objavljena i kao knjiga. Bio je profesor gimnazije u Karlovcu i Sremskim Karlovcima, te član jugoslovenske delegacije na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine, da bi sledeće godine bio izabran za profesora univerziteta u Ljubljani. Tu je radio do kapitulacije Jugoslavije 1941. godine, kada je prešao u Beograd, gde je po završetku rata bio uključen u obnovljeni rad Univerziteta i već 1945. godine bio penzionisan.

Kako je još od pre rata bio član Srske akademije nauka, od penzionisanja je uglavnom bio vezan za tu ustanovu i učestvovao je u formiranju i radu niza ustanova u okvirima SAN, koje su bile posvećene istorijskim studijama, kao što su Istorijski institut i Vizantološki institut. Iako se

Nikola Radojčić u početku najviše bavio vizantijskom istorijom, vremenom se sve više interesovao za srpsku istoriju, pa se danas smatra jednim od najznačajnijih izučavalaca srpske istoriografije, srpskog srednjovekovnog prava i državnog uređenja srednjovekovne Srbije.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1933. godine rođen je šahovski velemajstor Borislav Ivkov;
1956. godine počelo je sa radom pozorište Atelje 212;
2008. godine umro je doktor, profesor i akademik Živojin Bumbaširević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

hqdefault
Prethodni članak

Poslušajte muzičko izvođenje Andrićeve pesme iz 1950. godine

petkovic
Naredni članak

Umro je istoričar umetnosti, arheolog i akademik Vladimir Petković