АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је историчар и академик Милош Благојевић

На данашњи дан, односно у ноћи између 26. и 27. јуна 2012. године умро је историчар, професор и академик Милош Благојевић. Рођен је 17. октобра 1930. године у Милетићеву код Пландишта, где је завршио основну школу, после чега је гимназију похађао у Вршцу, а Војно поморску академију завршио у Сплиту. Октобра 1951. године је због наводне делатности по линији Информбироа осуђен на шест година строгог затвора, а казну која је била две године скраћена је издржавао у Билећи и на Голом отоку. Након тога је завршио историју на Филозофском факултету и прво радио у основној школи у свом родном месту, па као асистент историјског института САНУ, те, по докторирању, на катедри за Историјску географију филозофског факултета у Београду. Био је једно време и шеф Катедре за националну историју средњег века, као и гостујући професор на Филозофском факултету у Бањалуци, док је члан САНУ постао 2000. године. Милош Благојевић је објавио више од 50 научних радова, не рачунајући бројне прилоге у енциклопедијама, историјске карте, приказе и чланке у новинама, а најобимнија истраживања је извршио у области пољопривредне производње и аграрних односа у средњовековној Србији, огледајући се у неколико махова и на подручју дипломатике, утврдивши или исправивши датирање појединих повеља. Нека од његових најпознатијих дела су „Преглед историјске географије средњовековне Србије“, „Србија у доба Немањића“, „Српски народ и српске земље у средњем веку“ и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1871. године умрла је песникиња Драга Димитријевић-Дејановић;
1905. године умро је књижевник Јанко Веселиновић;
1917. године стрељани су пуковник Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубомир Вуловић и Раде Малобабић, припадници организације „Црна рука“;
1933. године рођен је књижевник и новинар Радивој Раша Попов.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

tanja petrovic
Претходни чланак

Рођена је каратисткиња Тања Петровић

Spomenik-Neznanom-junaku1
Наредни чланак

Откривен је споменик Незнаном јунаку на Авали