AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je inženjer Nikola Mirkov

Na današnji dan, 23. jula 1957. godine u Cirihu je umro inženjer Nikola Mirkov.

Rođen je 13. maja 1890. godine u Novom Sadu, odakle je nakon završene velike gimnazije, u Beču završio tehničku školu i potom tehnički fakultet u Budimpešti, kao pitomac Tekelijanuma.

Nakon Prvog svetskog rata je postao šef Hidrotehničkog odeljka u Novom Sadu i jedan od inicijatora osnivanja Centralnog odbora vodnih zadruga, a 1929. godine se zaposlio u firmi Inženjering. Projektovao je odbrambeni nasip kod Ratnog ostrva na Dunavu, učestvovao u rešavanju komunalnih problema Novog Sada, a doprineo je i pri izgradnji vodovoda i kanalizacije, rešavanju Hovosadskog železničkog čvora i mosta na Dunavu, pristaništa, Hovosadskog jodnog kupatila i drugih građevina.

Bio jedan od organizatora prvog omladinskog tečaja za odbranu od poplava 1945. godine, a po oslobođenju je dobio službu u Savezu vodnih zajednica i učestvovao na Mirovnoj konferenciji u Parizu, gde je, kao vodoprivredni stručnjak, predlagao rešenja za granične vodotokove.

Ipak, najpoznatiji je postao kao idejni tvorac hidrosistema Dunav–Tisa–Dunav, koji je završen tek posle njegove smrti.

Nakon što je preminuo u Cirihu, kremiran je, a urnu sa njegovim pepelom iz Jugoslovenske ambasade u Švajcarskoj preuzela je novosadska deputacija i zatim posmrtnim kolima pronela ulicama Novog Sada i pohranila na Almaškom groblju.

Jedna novosadska ulica danas nosi ime Nikole Mirkova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1839. godine rodio se glumac i reditelj Laza Telečki;
1872. godine rođen je lekar i pilot Vladimiri Aleksić;
1887. godine umro je lekar i pedagog Đorđe Natošević;
1914. godine Austrougarska je uputila ultimatum Srbiji;
1943. godine poginuo je pisac nadrealista Đorđe Jovanović;
1983. godine umro je istoričar umetnosti, likovni kritičar i profesor Lazar Trifunović;
1986. godine preminuo je slikar Marko Čelebonović;
1990. godine umro je novinar, publicista i prevodilac Slobodan Glumac;
2002. godine umro je Đorđe Lobačev, jedan od pionira i jedan od najznačajnijih domaćih strip autora.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

SKALA A–Š: Slikar Mile Davidović

„Srbsko-dalmatinski magazinˮ za ljeto 1841. („Ljubitelj prosvještenijaˮ), godina šesta. Izdao na svijet Teodor Petranović, doktor prava, carski i kraljevski činovnik pri Tribunalu spljetskom. U Zadru, u „Knjigopečatnji braće Bataraˮ.
Naredni članak

Srbi u Dalmaciji: „Srbsko-dalmatinski magazinˮ