АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је инжењер Никола Мирков

На данашњи дан, 23. јула 1957. године у Цириху је умро инжењер Никола Мирков.

Рођен је 13. маја 1890. године у Новом Саду, одакле је након завршене велике гимназије, у Бечу завршио техничку школу и потом технички факултет у Будимпешти, као питомац Текелијанума.

Након Првог светског рата је постао шеф Хидротехничког одељка у Новом Саду и један од иницијатора оснивања Централног одбора водних задруга, а 1929. године се запослио у фирми Инжењеринг. Пројектовао је одбрамбени насип код Ратног острва на Дунаву, учествовао у решавању комуналних проблема Новог Сада, а допринео је и при изградњи водовода и канализације, решавању Hовосадског железничког чвора и моста на Дунаву, пристаништа, Hовосадског јодног купатила и других грађевина.

Био један од организатора првог омладинског течаја за одбрану од поплава 1945. године, а по ослобођењу је добио службу у Савезу водних заједница и учествовао на Мировној конференцији у Паризу, где је, као водопривредни стручњак, предлагао решења за граничне водотокове.

Ипак, најпознатији је постао као идејни творац хидросистема Дунав–Тиса–Дунав, који је завршен тек после његове смрти.

Након што је преминуо у Цириху, кремиран је, а урну са његовим пепелом из Југословенске амбасаде у Швајцарској преузела је новосадска депутација и затим посмртним колима пронела улицама Новог Сада и похранила на Алмашком гробљу.

Једна новосадска улица данас носи име Николе Миркова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1839. године родио се глумац и редитељ Лаза Телечки;
1872. године рођен је лекар и пилот Владимири Алексић;
1887. године умро је лекар и педагог Ђорђе Натошевић;
1914. године Аустроугарска је упутила ултиматум Србији;
1943. године погинуо је писац надреалиста Ђорђе Јовановић;
1983. године умро је историчар уметности, ликовни критичар и професор Лазар Трифуновић;
1986. године преминуо је сликар Марко Челебоновић;
1990. године умро је новинар, публициста и преводилац Слободан Глумац;
2002. године умро је Ђорђе Лобачев, један од пионира и један од најзначајнијих домаћих стрип аутора.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

СКАЛА А–Ш: Сликар Миле Давидовић

„Србско-далматински магазинˮ за љето 1841. („Љубитељ просвјештенијаˮ), година шеста. Издао на свијет Теодор Петрановић, доктор права, царски и краљевски чиновник при Трибуналу спљетском. У Задру, у „Књигопечатњи браће Батараˮ.
Наредни чланак

Срби у Далмацији: „Србско-далматински магазинˮ