AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je inženjer i akademik Aleksandar Marinčić

Na današnji dan, 12. maja 2011. godine u Beogradu je umro inženjer i akademik Aleksandar Marinčić.

Rođen je 9. juna 1933. godine u Sinju, ali je već sa dve godine stigao u Beograd, gde je završio osnovnu i srednju školu, i studije elektrotehnike 1956. godine, kao najbolji student u generaciji, posle čega je magistrirao, pa doktorirao u Engleskoj.

Bio je profesor na elektrotehničkim fakultetima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, član SANU, direktor Muzeja Nikole Tesle u periodu od 1982. do 1996. godine, a s obzirom da je bio stručnjak u oblasti telekomunikacija, bio je angažovan kao ekspert od strane Uneska.

Bio je član mnogih udruženja, poput Inženjerske akademije Jugoslavije i Memorijalnog društva Nikola Tesla iz Njujorka, te urednik naučnih časopisa i književnih izdanja, a za svoj rad je dobio i različita priznanja i nagrade.

Ovaj naučnik je ostavio neizbrisiv trag kako u srpskoj, tako i u svetskoj nauci, u proučavanju elektrotehnike i naročito telekomunikacija, i to mikrotalasne tehnike i optičke komunikacije, a takođe i kao profesor i pedagog.

Nakon smrti Aleksandra Marinčića, Udruženje za mikrotalasnu tehniku, tehnologije i sisteme je, u nameri da podstakne naučno-istraživački i inovacioni rad, ustanovilo godišnju nagradu koja nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1920. godine rođen je strip crtač Desimir Žižović-Buin;
1942. godine rođen je šahovski velemajstor Dragoljub Velimirović;
1947. godine prikazan je prvi film posleratne Jugoslavije Slavica;
1970. godine umro je istoričar i akademik Mihailo Dinić;
2009. godine umro je slikar, profesor i akademik Mladen Srbinović;
2017. godine umro je likovni umetnik Rade Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

900x600_savamala
Prethodni članak

SAVAMALA – TEMELJ MODERNOG BEOGRADA

49577-laza-lazarevic
Naredni članak

Rođen je pisac, lekar i naučnik Laza Lazarević