АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је инжењер и академик Александар Маринчић

На данашњи дан, 12. маја 2011. године у Београду је умро инжењер и академик Александар Маринчић.

Рођен је 9. јуна 1933. године у Сињу, али је већ са две године стигао у Београд, где је завршио основну и средњу школу, и студије електротехнике 1956. године, као најбољи студент у генерацији, после чега је магистрирао, па докторирао у Енглеској.

Био је професор на електротехничким факултетима у Београду, Нишу и Новом Саду, члан САНУ, директор Музеја Николе Тесле у периоду од 1982. до 1996. године, а с обзиром да је био стручњак у области телекомуникација, био је ангажован као експерт од стране Унеска.

Био је члан многих удружења, попут Инжењерске академије Југославије и Меморијалног друштва Никола Тесла из Њујорка, те уредник научних часописа и књижевних издања, а за свој рад је добио и различита признања и награде.

Овај научник је оставио неизбрисив траг како у српској, тако и у светској науци, у проучавању електротехнике и нарочито телекомуникација, и то микроталасне технике и оптичке комуникације, а такође и као професор и педагог.

Након смрти Александра Маринчића, Удружење за микроталасну технику, технологије и системе је, у намери да подстакне научно-истраживачки и иновациони рад, установило годишњу награду која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1920. године рођен је стрип цртач Десимир Жижовић-Буин;
1942. године рођен је шаховски велемајстор Драгољуб Велимировић;
1947. године приказан је први филм послератне Југославије Славица;
1970. године умро је историчар и академик Михаило Динић;
2009. године умро је сликар, професор и академик Младен Србиновић;
2017. године умро је ликовни уметник Раде Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

900x600_savamala
Претходни чланак

САВАМАЛА – ТЕМЕЉ МОДЕРНОГ БЕОГРАДА

49577-laza-lazarevic
Наредни чланак

Рођен је писац, лекар и научник Лаза Лазаревић