АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је индустријалац и политичар Ђорђе Генчић

На данашњи дан, 19. октобра 1938. године у Београду је умро индустријалац и политичар Ђорђе Генчић.

Рођен је 4. новембра 1861. године у селу Велики Извор у Тимочкој крајини, у имућној породици. Деда му је био један од највећих пријатеља кнеза Милоша, а отац једно време председник Народне скупштине. Након средње школе у Зајечару, у Бечу је учио трговачку школу, и војне науке у Русији.

Био је у Либералној странци, а по повратку у Србију је постао прво начелник Нишког округа, па министар унутрашњих послова, све време настављајући породични посао са рудницима. Био је један од најоданијих пријатеља Обреновића и чест гост краља Александра. Ипак, после Александрове женидбе са Драгом Машин, и неуспелих покушаја да их обоје од тога одговори, окренуо се против њега. Био је осуђен на седам година затвора, али је помилован након прве. Наставио је да ради, како је сам сматрао, за отаџбину, па је тако постао један од главних организатора Мајског преврата. Након убиства краља и смене династија, убрзо се повукао из политике, до краја верујући да је урадио добру ствар за Србију.

Током балканских и Првог светског рата био је дописник руских листова у српској војсци и много је допринео на пољу пропаганде, захваљујући својим познанствима са француским државницима, браћом Клемансо. Ђорђе Генчић је у тестаменту домовини оставио имање у вредности од тадашњих сто милиона динара, изричито захтевајући да се то не спомиње и сахрањен је тихо, без говора и венаца.

Данас се у једној од његових кућа, у Крунској улици у Београду, налази Музеј Николе Тесле.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1867. године донет је први урбанистички план Београда;
1938. године умро је најодликованији српски официр свих времена, кнез Арсен Карађорђевић;
1964. године у удесу совјетског авиона „иљушин ил-18“, који се срушио код Авале, погинула је делегација совјетске армије са маршалом Сергејем Бирјузовим на челу, која је била упућена у Београд да би учествовала у прослави 20-годишњице ослобођења Београда;
1966. године рођен је редитељ Горчин Стојановић;
1997. године умро је књижевник, новинар и академик Душан Костић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

hqdefault
Претходни чланак

Песма „Што се боре мисли мојеˮ

Munje
Наредни чланак

„У Лондону... Мууук!ˮ