AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je industrijalac i gradonačelnik Beograda Vlada Ilić

Na današnji dan, 3. jula 1952. godine u Beogradu je umro industrijalac, predsednik beogradske Industrijske komore, Centralne industrijske komore Jugoslavije i gradonačelnik Beograda od 1935. do 1939. godine Vlada Ilić.

Rođen je 1882. godine u Vlasotincu, a tehničku školu je završio u Ljubljani.

S obzirom na to da je i sam bio iz bogate porodice, brakom sa Olgom, unukom čuvenog veleposednika iz Bačke, Laze Dunđerskog, stvoreno je poslovno partnerstvo između dveju porodica.

Porodica Ilić je osnovala kompaniju koja je kasnije prerasla u akcionarsko društvo čiji su glavni akcionari bili braća Ilić, a značajan udeo je imala, preko Laze Dunđerskog, i Srpska banka iz Zagreba. U njihovom vlasništvu je bilo petnaest fabrika u Srbiji i dve u Hrvatskoj.

Vlada Ilić je 10. januara 1935. godine postao gradonačelnik Beograda, i za vreme njegovog mandata mnogo toga je učinjeno u glavnom gradu.  Smanjena je cena struje, jer je on takođe bio i vodeći akcionar Električnog preduzeća Srbije, izgrađeni su radnički stanovi na Karaburmi, pomagao je izgradnje zdravstvenih ustanova, dečijih prihvatilišta, škola, parkova i osnovao Zoološki vrt, Most kralja Aleksandra I preko Save, na mestu današnjeg Brankovog mosta, zatim drumsko-železnički most preko Dunava koji je spojio Beograd i Pančevo, tramvajska linija Beograd–Zemun, Staro sajmište i zgrada Glavne pošte, takođe su nastali tokom njegovog gradonačelnikovanja.

Iako je po izbijanju aprilskog rata mogao da napusti zemlju sa kraljem Petrom i članovima Vlade, on je odlučio da ostane. Pred kraj rata je uhapšen od strane nove vlasti, izveden na suđenje i osuđen proleća 1945. godine da je svojim fabrikama tekstila pomagao okupatoru, te mu je sva imovina konfiskovana, a on poslat u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

Iz zatvora je pušten 1951. godine, ali je već naredne preminuo. Okružni sud u Beogradu je februara 2009. godine usvojio zahtev za rehabilitaciju Vlade Ilića i ništavnom proglasio presudu Vojnog suda iz 1946. godine, a bista mu je otkrivena na Kalemegdanu, na ulazu u ZOO-vrt.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1841. godine rođen je pesnik Mita Popović;
1898. godine rođen je lekar, fudbaler i fudbalski radnik Mihailo Andrejević;
1937. godine rođen je pisac i akademik Milovan Danojlić;
1939. godine rođen je književnik Ljubivoje Ršumović;
1953. godine rođen je književnik Dragan Velikić;
1970. godine umro je arhitekta Milutin Borisavljević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

sp-kosarkasi-1995
Prethodni članak

Naša zemlja je postala šampion Evrope u košarci

Kosta_Todorović
Naredni članak

Rođen je lekar, profesor i akademik Kosta Todorović