АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је индустријалац и градоначелник Београда Влада Илић

На данашњи дан, 3. јула 1952. године у Београду је умро индустријалац, председник београдске Индустријске коморе, Централне индустријске коморе Југославије и градоначелник Београда од 1935. до 1939. године Влада Илић.

Рођен је 1882. године у Власотинцу, а техничку школу је завршио у Љубљани.

С обзиром на то да је и сам био из богате породице, браком са Олгом, унуком чувеног велепоседника из Бачке, Лазе Дунђерског, створено је пословно партнерство између двеју породица.

Породица Илић је основала компанију која је касније прерасла у акционарско друштво чији су главни акционари били браћа Илић, а значајан удео је имала, преко Лазе Дунђерског, и Српска банка из Загреба. У њиховом власништву је било петнаест фабрика у Србији и две у Хрватској.

Влада Илић је 10. јануара 1935. године постао градоначелник Београда, и за време његовог мандата много тога је учињено у главном граду.  Смањена је цена струје, јер је он такође био и водећи акционар Електричног предузећа Србије, изграђени су раднички станови на Карабурми, помагао је изградње здравствених установа, дечијих прихватилишта, школа, паркова и основао Зоолошки врт, Мост краља Александра I преко Саве, на месту данaшњег Бранковог моста, затим друмско-железнички мост преко Дунава који је спојио Београд и Панчево, трамвајска линија Београд–Земун, Старо сајмиште и зграда Главне поште, такође су настали током његовог градоначелниковања.

Иако је по избијању априлског рата могао да напусти земљу са краљем Петром и члановима Владе, он је одлучио да остане. Пред крај рата је ухапшен од стране нове власти, изведен на суђење и осуђен пролећа 1945. године да је својим фабрикама текстила помагао окупатору, те му је сва имовина конфискована, а он послат у затвор у Сремској Митровици.

Из затвора је пуштен 1951. године, али је већ наредне преминуо. Окружни суд у Београду је фебруара 2009. године усвојио захтев за рехабилитацију Владе Илића и ништавном прогласио пресуду Војног суда из 1946. године, а биста му је откривена на Калемегдану, на улазу у ЗОО-врт.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1841. године рођен је песник Мита Поповић;
1898. године рођен је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић;
1937. године рођен је писац и академик Милован Данојлић;
1939. године рођен је књижевник Љубивоје Ршумовић;
1953. године рођен је књижевник Драган Великић;
1970. године умро је архитекта Милутин Борисављевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sp-kosarkasi-1995
Претходни чланак

Наша земља је постала шампион Европе у кошарци

Kosta_Todorović
Наредни чланак

Рођен је лекар, професор и академик Коста Тодоровић