AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je industrijalac i gradonačelnik Beograda Miloš Savčić

Na današnji 11. marta 1941. godine u Beogradu je umro industrijalac, gradonačenik Beograda i jedan od najbogatijih Evropljana svog vremena Miloš Savčić.

Rođen je 26. jula 1865. godine u Svilajncu, gde je završio prva četiri razreda škole, posle čega se školovao u Beogradu, te u Minhenu završio Visoku tehničku školu.

U glavnom gradu Bavarske je ostao da živi i radi naredne dve godine kao činovnik državnih stanica, posle čega se vratio u Beograd i stupio u službu gradske opštine, da bi 1893. godine zajedno sa Gašparom Bekerom osnovao svoju inženjersko-arhitektonsku kancelariju.

Prvenstveno se bavio izgradnjom privrednih objekata, izgradio je klanicu, strugaru, prugu Niš-Knjaževac, započeo proizvodnju vagona, bio je direktor Društva za tehnička preduzeća, potpredsednik Sartida iz Smedereva, jedan od osnivača preduzeća Labor, jedan od članova uprave Prometne banke, kasnije njen potpredsednik, a potom i predsednik, što je ostao do smrti.

Bio je u upravi Vračarske štedionice i među osnivačima Prvog srpskog društva za osiguranje – Srbija.

U periodu od 1905. do 1911, kao i 1923. godine je bio narodni poslanik, a 1908–1909. godine ministar građevina.

Pominje se i kao direktor Državnih železnica 1920–1921. godine, dok je gradonačelnik Beograda, ukazom kralja, bio u periodu 1929–1930.

Zanimljivo je i to da je porodica Savčić kupila vinograde na Dedinju i započela parcelisanje i izgradnju rezidencijalne četvrti, kojoj su sve potonje generacije i strukture uticajnih i imućnih ljudi težile.

Miloš Savčić je umro neposredno pred izbijanje Drugog svetskog rata u našoj zemlji, a nakon rata je njegovoj porodici oduzeta sva imovina.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1856. godine rođen je vojvoda Stepa Stepanović;
1953. godine rođen je pesnik Dragomir Miša Đorđević;
2006. godine umro je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević;
2006. godine umro je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević;
2016. godine umro je glumac Dragan Nikolić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Zašto se kaže: LABUDOVA PESMA

30141-dahije
Naredni članak

PLAN ZA POKOLJ VIĐENIJIH SRBA U BEOGRADSKOM PAŠALUKU