АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је индустријалац и градоначелник Београда Милош Савчић

На данашњи 11. марта 1941. године у Београду је умро индустријалац, градоначеник Београда и један од најбогатијих Европљана свог времена Милош Савчић.

Рођен је 26. јула 1865. године у Свилајнцу, где је завршио прва четири разреда школе, после чега се школовао у Београду, те у Минхену завршио Високу техничку школу.

У главном граду Баварске је остао да живи и ради наредне две године као чиновник државних станица, после чега се вратио у Београд и ступио у службу градске општине, да би 1893. године заједно са Гашпаром Бекером основао своју инжењерско-архитектонску канцеларију.

Првенствено се бавио изградњом привредних објеката, изградио је кланицу, стругару, пругу Ниш-Књажевац, започео производњу вагона, био је директор Друштва за техничка предузећа, потпредседник Сартида из Смедерева, један од оснивача предузећа Лабор, један од чланова управе Прометне банке, касније њен потпредседник, а потом и председник, што је остао до смрти.

Био је у управи Врачарске штедионице и међу оснивачима Првог српског друштва за осигурање – Србија.

У периоду од 1905. до 1911, као и 1923. године је био народни посланик, а 1908–1909. године министар грађевина.

Помиње се и као директор Државних железница 1920–1921. године, док је градоначелник Београда, указом краља, био у периоду 1929–1930.

Занимљиво је и то да је породица Савчић купила винограде на Дедињу и започела парцелисање и изградњу резиденцијалне четврти, којој су све потоње генерације и структуре утицајних и имућних људи тежиле.

Милош Савчић је умро непосредно пред избијање Другог светског рата у нашој земљи, а након рата је његовој породици одузета сва имовина.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1856. године рођен је војвода Степа Степановић;
1953. године рођен је песник Драгомир Миша Ђорђевић;
2006. године умро је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић;
2006. године умро је бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић;
2016. године умро је глумац Драган Николић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

Зашто се каже: ЛАБУДОВА ПЕСМА

30141-dahije
Наредни чланак

ПЛАН ЗА ПОКОЉ ВИЂЕНИЈИХ СРБА У БЕОГРАДСКОМ ПАШАЛУКУ