АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је хајдук и устаник Јован Петровић Курсула

На данашњи дан, 28. августа 1813. године, након боја на Делиграду је умро хајдук и устаник Јован Петровић Курсула. Рођен је 1768. године у Доњој Горевници код Чачка, а у хајдуке је отишао пошто је убио субашу Омера, који је убио његову стрину. Када је Карађорђе дигао устанак, Курсула му се одмах придружио и од почетка учествовао у борбама. Током борби на Делиграду, на Преображење 1813. године Турци су извели један напад у зору и Курсула, који је био у истуреном шанцу, током те борбе био је рањен на двадесетак места, од којих је једна рана била од затрованог копља. Његови људи су га изнели из Делиграда и однели га у кућу у селу Цветке, где је десет дана касније од задобијених рана и умро. Јован Курсула је сахрањен у гроб поред своје мајке, код старе цветачке Цркве брвнаре, а његово име данас носе улице у многим нашим градовима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1761. године рођен је племић и добротвор Сава Текелија;
1858. године умро је књижевник Богобој Атанацковић;
1942. године усташе су ухапсиле сликара Саву Шумановића и још 150 Срба из Шида и одвели у Сремску Митровицу, где су убијени;
1949. године рођен је кошаркашки тренер Светислав Пешић;
1991. године умро је патријарх српски Герман.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

slobodan
Претходни чланак

Умро је редитељ Слободан Ж. Јовановић

lukic
Наредни чланак

Умро је књижевник и драматург Велимир Лукић