AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac Tomo Kuruzović

Na današnji dan, 2. avgusta 2017. godine u Beogradu je umro glumac Tomo Kuruzović.

Rođen je 18. oktobra 1930. godine u Sarajevu i, s obzirom na to da je nakon Drugog svetskog rata završio Učiteljsku školu, prvo je radio kao učitelj u Prijedoru, da bi 1949. godine stigao u Beograd i upisao Akademiju za pozorišnu umetnost, uporedo vanredno studirajući i jugoslovensku književnost u Sarajevu, dok je potom na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju vanredno studirao i režiju.

Iako je u JDP-u glumio još tokom studija, prvi profesionalni angažman je dobio u sarajevskom Narodnom pozorištu, posle čega je od 1961. pa do svog penzionisanja tri decenije kasnije bio član Beogradskog dramskog pozorišta.

Takođe je glumio, bio osnivač i upravnik i nekih drugih pozorišta, režirao, ostvario uloge u više od stotinu filmova i TV serija, a pisao je i poeziju. Tomo Kuruzović je bio član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije, i za svoj rad je dobio mnoge nagrade i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1873. godine rođen je knjižar i izdavač Geca Kon;
1900. godine otvorena je hidroelektrana u Užicu;
1921. godine stupio je na snagu Zakon o zaštiti države;
1924. godine rođen je neuropsihijatar, psihoterapeut, književnik i akademik Vladeta Jerotić;
1925. godine rođen je književnik, slavista, profesor i akademik Dragoljub Dragan Nedeljković;
1945. godine završena je Potsdamska konferencija.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Laza_Kostic
Prethodni članak

LAZA KOSTIĆ KAO KNJIŽEVNI KRITIČAR

Aleksandar-Pavlovic1
Naredni članak

Umro je violinista, dirigent i profesor Aleksandar Pavlović