АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Томо Курузовић

На данашњи дан, 2. августа 2017. године у Београду је умро глумац Томо Курузовић.

Рођен је 18. октобра 1930. године у Сарајеву и, с обзиром на то да је након Другог светског рата завршио Учитељску школу, прво је радио као учитељ у Приједору, да би 1949. године стигао у Београд и уписао Академију за позоришну уметност, упоредо ванредно студирајући и југословенску књижевност у Сарајеву, док је потом на Академији за позориште, филм, радио и телевизију ванредно студирао и режију.

Иако је у ЈДП-у глумио још током студија, први професионални ангажман је добио у сарајевском Народном позоришту, после чега је од 1961. па до свог пензионисања три деценије касније био члан Београдског драмског позоришта.

Такође је глумио, био оснивач и управник и неких других позоришта, режирао, остварио улоге у више од стотину филмова и ТВ серија, а писао је и поезију. Томо Курузовић је био члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења драмских писаца Србије и Удружења филмских глумаца Србије, и за свој рад је добио многе награде и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1873. године рођен је књижар и издавач Геца Кон;
1900. године отворена је хидроелектрана у Ужицу;
1921. године ступио је на снагу Закон о заштити државе;
1924. године рођен је неуропсихијатар, психотерапеут, књижевник и академик Владета Јеротић;
1925. године рођен је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић;
1945. године завршена је Потсдамска конференција.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Laza_Kostic
Претходни чланак

ЛАЗА КОСТИЋ КАО КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАР

Aleksandar-Pavlovic1
Наредни чланак

Умро је виолиниста, диригент и професор Александар Павловић