AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac i reditelj Joca Savić

Na današnji dan, 7. maja 1915. godine u Minhenu je umro glumac i reditelj Joca Savić.

Rođen je 10. maja 1847. godine u Novom Bečeju, gde je počeo svoje školovanje, koje je nastavio u Beču i posle završene gimnazije postao glumac.

Na početku karijere je dobio nekoliko dobrih angažmana i stalno mesto u Dvorskom pozorištu u Vajmaru, ali je ubrzo na poziv Burgteatra otišao za Beč.

Posle izvesnog vremena se ipak vratio u Vajmar, gde je glumio i režirao narednih petnaestak godina, do 1884, kada je postao upravnik pozorišta u Manhajmu.

Odatle je prešao u Minhen, gde je potom postavljen za glavnog reditelja Dvorskog pozorišta. Tu je režirao više od tri stotine predstava i osnovao Šekspirovu pozornicu, te je u to vreme smatran jednim od najboljih evropskih reditelja. Takođe se bavio i pedagoškim radom, kao i borbom za glumačke penzije.

Joca Savić je za svoj rad dobio mnoga priznanja i odlikovanja, a među njima i Orden Svetog Save III reda, kao i zvanje počasnog reditelja beogradskog Narodnog pozorišta, iako mu se želja da nastupa ili režira u srpskog prestonici nije ostvarila.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1594. godine spaljene su mošti Svetog Save;
1892. godine rođen je književnik Žarko Vasiljević;
2007. godine umro je biolog i akademik Vojislav M. Petrović;
2009. godine umro je naučnik i akademik Milutin Stefanović;
2010. godine umro je filozof Svetozar Stojanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Branka_167215517
Prethodni članak

Rođena je glumica Branka Mitić

800px-Dositej_Obradovic
Naredni članak

DOSITEJ OBRADOVIĆ: NA GLUPE REČI – GLUVE UŠI