АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац и редитељ Јоца Савић

На данашњи дан, 7. маја 1915. године у Минхену је умро глумац и редитељ Јоца Савић.

Рођен је 10. маја 1847. године у Новом Бечеју, где је почео своје школовање, које је наставио у Бечу и после завршене гимназије постао глумац.

На почетку каријере је добио неколико добрих ангажмана и стално место у Дворском позоришту у Вајмару, али је убрзо на позив Бургтеатра отишао за Беч.

После извесног времена се ипак вратио у Вајмар, где је глумио и режирао наредних петнаестак година, до 1884, када је постао управник позоришта у Манхајму.

Одатле је прешао у Минхен, где је потом постављен за главног редитеља Дворског позоришта. Ту је режирао више од три стотине представа и основао Шекспирову позорницу, те је у то време сматран једним од најбољих европских редитеља. Такође се бавио и педагошким радом, као и борбом за глумачке пензије.

Јоца Савић је за свој рад добио многа признања и одликовања, а међу њима и Орден Светог Саве III реда, као и звање почасног редитеља београдског Народног позоришта, иако му се жеља да наступа или режира у српског престоници није остварила.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1594. године спаљене су мошти Светог Саве;
1892. године рођен је књижевник Жарко Васиљевић;
2007. године умро је биолог и академик Војислав М. Петровић;
2009. године умро је научник и академик Милутин Стефановић;
2010. године умро је филозоф Светозар Стојановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Branka_167215517
Претходни чланак

Рођена је глумица Бранка Митић

800px-Dositej_Obradovic
Наредни чланак

ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ: НА ГЛУПЕ РЕЧИ – ГЛУВЕ УШИ