АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац и певач Душан Јакшић

На данашњи дан, 17. децембра 2009. године у Београду је умро глумац и певач Душан Јакшић. Рођен је 5. јуна 1927. године у Карловцу, а по завршетку Другог светског рата преселио се у Београд, где је прво студирао певање на Музичкој академији, да би затим прешао на данашњи ФДУ, где је дипломирао глуму у класи професора Бојана Ступице. Још као студент наступао је у Југословенском драмском позоришту, а први позоришни ангажман му је био у Новом Саду. Био је потом члан Београдског драмског позоришта и Народног позоришта у Београду, одакле је и отишао у пензију. Упоредо са глумом бавио се и певањем, а један од првих запаженијих наступа имао је на Опатијском фестивалу 1958. године, где је наредних година често наступао и освајао награде. Био је чест учесник и „Београдског пролећа“, где је такође побеђивао. Међу многобројним његовим песмама су: „Све моје јесени су тужне“, „Јулијана“, „Отишла си са ластама“ и свакако најпознатија „Београде“, која се сматра незваничном химном главног града. Душан Јакшић сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1965. године рођена је Јасна Шекарић, званично најбољи стрелац XX века;
2007. године умро је проф. др Алекса Пишчевић, редовни члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и редовни професор Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

rajicic
Претходни чланак

Рођен је композитор, професор и академик Станојло Рајичић

vladan-stojakovic
Наредни чланак

Умро је спортски коментатор Владан Стојаковић