AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac Nikola Milić

Na današnji dan, 12. januara 2000. godine u Beogradu je umro glumac Nikola Milić.

Rođen je 21. oktobra 1924. godine u Jagodini, i nakon završene tamošnje gimnazije, u Beogradu je najpre diplomirao na Pravnom fakultetu, pa završio književnost na Filozofskom fakultetu.

Nakon kratkog rada u Vojnom tužilaštvu, zaposlio se u radio-drami Radio Beograda i posvetio se glumi, kojom se amaterski bavio i tokom studija.

Pored Savremenog pozorišta u kom je počeo da radi 1956. godine, glumio je i u drugim prestoničkim teatrima, kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište i Atelje 212, da bi penziju dočekao u Beogradskom dramskom pozorištu.

Takođe je glumio, češće epizodne uloge, i u više od stotinu filmova i TV serija, a bavio se i prevođenjem sa engleskog, francuskog i nemačkog jezika, dok je zajedno sa mlađim sinom napisao Enciklopediju svetske drame, čiji su recenzenti bili Petar Volk i Jovan Ćirilov.

Nikola Milić je za svoj rad dobio više nagrada i priznanja, među kojima je i Sterijina nagrada, a njemu u čast se od 2005. godine na Danima komedije u Jagodini za najbolju epizodnu ulogu dodeljuje nagrada koja nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1937. godine umro je industrijalac i guverner Narodne banke Đorđe Vajfert;
1943. godine umro je vajar Simeon Roksandić;
1960. godine rođen je reditelj Božidar Đurović;
2009. godine umro je slikar i karikaturista Dragan Savić;
2019. godine umro je novinar i pisac Slavoljub Đukić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

VLADIKA DANILO (1697‒1735)

suzana-suvakovic-savic-foto-youtube-printscreen-1476782368-1014617
Naredni članak

Rođena je operska pevačica Suzana Šuvaković-Savić