АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Никола Милић

На данашњи дан, 12. јануара 2000. године у Београду је умро глумац Никола Милић.

Рођен је 21. октобра 1924. године у Јагодини, и након завршене тамошње гимназије, у Београду је најпре дипломирао на Правном факултету, па завршио књижевност на Филозофском факултету.

Након кратког рада у Војном тужилаштву, запослио се у радио-драми Радио Београда и посветио се глуми, којом се аматерски бавио и током студија.

Поред Савременог позоришта у ком је почео да ради 1956. године, глумио је и у другим престоничким театрима, као што су Југословенско драмско позориште и Атеље 212, да би пензију дочекао у Београдском драмском позоришту.

Такође је глумио, чешће епизодне улоге, и у више од стотину филмова и ТВ серија, а бавио се и превођењем са енглеског, француског и немачког језика, док је заједно са млађим сином написао Енциклопедију светске драме, чији су рецензенти били Петар Волк и Јован Ћирилов.

Никола Милић је за свој рад добио више награда и признања, међу којима је и Стеријина награда, а њему у част се од 2005. године на Данима комедије у Јагодини за најбољу епизодну улогу додељује награда која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1937. године умро је индустријалац и гувернер Народне банке Ђорђе Вајферт;
1943. године умро је вајар Симеон Роксандић;
1960. године рођен је редитељ Божидар Ђуровић;
2009. године умро је сликар и карикатуриста Драган Савић;
2019. године умро је новинар и писац Славољуб Ђукић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

ВЛАДИКА ДАНИЛО (1697‒1735)

suzana-suvakovic-savic-foto-youtube-printscreen-1476782368-1014617
Наредни чланак

Рођена је оперска певачица Сузана Шуваковић-Савић