АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Небојша Глоговац

На данашњи дан, 9. фебруара 2018. године, умро је глумац Небојша Глоговац.

Рођен је 30. августа 1969. године у Требињу, одакле се са породицом, када му је било седам година, преселио прво у Опово, па у Панчево, где је завршио основну школу и гимназију.

Студирао је потом психологију на београдском Филозофском факултету, али ју је убрзо напустио и завршио глуму на Факултету драмских уметности.

Глумом се бавио још почетком осамдесетих година и шест година је био члан Дечје драмске групе Радио Београда, а поред представа које је играо, 1981. године се појавио у ТВ серији Приче из Непричаве.

Такође је више година био и члан Атељеа младих у Панчеву. Током студија је добио стипендију Југословенског драмског позоришта, а глумио је и у Атељеу 212.

Поред бројних позоришних улога које одиграо током свог недугог живота, глумио је и у педесетак филмова и ТВ серија, и бавио се педагошким радом. За своје стваралаштво је добио много награда и признања, а не мали број и постхумно.

Нека од њих су Цар Константин, Добричин прстен, Стеријина награда, Зоранов брк, Милош Жутић и друге.

Небојша Глоговац, један од наших најбољих глумаца последњих четврт века, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а на згради у којој је живео на Дорћолу, постављена  је спомен-плоча.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1869. године рођен је композитор Петар Кранчевић;
1934. године у Атини је свечано потписан Балкански пакт;
1995. године умрла је кореограф и педагог Олга Сковран;
2005. године умро је новинар и водитељ Милован Илић Минимакс;
2015. године умро је певач и композитор Боба Стефановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

_sp-glumac-josif-tatic
Претходни чланак

Умро је глумац Јосиф Татић

slke-za-album-26_thumb
Наредни чланак

Рођен је композитор и професор Константин Бабић