AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac Milivoje Mića Tomić

Na današnji dan, 23. avgusta 2000. godine u Beogradu je umro glumac Milivoje Mića Tomić. Rođen je 10. februara 1920. godine u Beogradu, i nakon što je prvo studirao pravne nauke, posle Drugog svetskog rata upisao je Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu i nastupao u KUD „Lola Ribar“, Akademskom pozorištu i u dramskoj grupi Radio Beograda. Od 1952. do 1961. godine bio je član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta i gostovao je u Ateljeu 212. Filmsku karijeru započeo je 1954. godine, i narednih decenija uglavnom je igrao sporedne uloge, ali su se filmovi nizali, te je tokom karijere glumio u više od stotinu ostvarenja, što dugometražnih filmova, što TV serija i drama, te kreirao neke od nezaboravnih likova domaće kinematografije, poput onih iz serija „Neven“, „Na slovo, na slovo“, „Salaš u malom Ritu“, „Pozorište u kući“, „Priče iz radionice“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i drugih. Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada, 1997. godine Mića Tomić dobio je i nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1939. godine ministri inostranih poslova Nemačke i SSSR, Joahim fon Ribentrop i Vjačeslav Mihajlovič Molotov potpisali su u Moskvi sporazum o nenapadanju;
1958. godine počelo je eksperimentalno emitovanje programa Televizije Beograd;
1966. godine umro je jedan od pionira našeg vazduhoplovstva, Ivan Sarić;
1989. godine umro je vajar Nebojša Mitrić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dobrica-Eric-2-675x422
Prethodni članak

Rođen je književnik Dobrica Erić

radojka
Naredni članak

Rođena je harmonikašica, kompozitor i solista Radio Beograda, Radojka Živković