АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Миливоје Мића Томић

На данашњи дан, 23. августа 2000. године у Београду је умро глумац Миливоје Мића Томић. Рођен је 10. фебруара 1920. године у Београду, и након што је прво студирао правне науке, после Другог светског рата уписао је Одсек за позоришну уметност на Музичкој академији у Београду и наступао у КУД „Лола Рибар“, Академском позоришту и у драмској групи Радио Београда. Од 1952. до 1961. године био је члан ансамбла Београдског драмског позоришта и гостовао је у Атељеу 212. Филмску каријеру започео је 1954. године, и наредних деценија углавном је играо споредне улоге, али су се филмови низали, те је током каријере глумио у више од стотину остварења, што дугометражних филмова, што ТВ серија и драма, те креирао неке од незаборавних ликова домаће кинематографије, попут оних из серија „Невен“, „На слово, на слово“, „Салаш у малом Риту“, „Позориште у кући“, „Приче из радионице“, „Чувар плаже у зимском периоду“, „Специјално васпитање“, „Национална класа“, „Мајстори, мајстори“, „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“ и других. Поред многобројних признања и награда, 1997. године Мића Томић добио је и награду „Павле Вуисић“ за животно дело.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1939. године министри иностраних послова Немачке и СССР, Јоахим фон Рибентроп и Вјачеслав Михајлович Молотов потписали су у Москви споразум о ненападању;
1958. године почело је експериментално емитовање програма Телевизије Београд;
1966. године умро је један од пионира нашег ваздухопловства, Иван Сарић;
1989. године умро је вајар Небојша Митрић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dobrica-Eric-2-675x422
Претходни чланак

Рођен је књижевник Добрица Ерић

radojka
Наредни чланак

Рођена је хармоникашица, композитор и солиста Радио Београда, Радојка Живковић