AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac Ljubiša Jovanović

Na današnji dan, 15. jula 1971. godine u Beogradu je umro glumac Ljubiša Jovanović.

Rođen je 1. oktobra 1908. godine u Šapcu, i ostavši veoma rano bez oca, tokom Prvog svetskog rata je sa majkom i petoro braće i sestara jevda izbegao masakr Austrougara u Šapcu, te jedno vreme sa njima boravio u Vrnjačkoj Banji.

Nakon olobođenja je završio osnovnu školu i potom upisao šabačku Učiteljsku školu, sve vreme se aktivno baveći sportom u Sokolskom društvu i fudbalom u Mačvi, dok se od 1925. godine u okviru Pozorišnog odseka Šabačke gimnazije amaterski bavio glumom i učestvovao u radu mnogih gostujućih družina, deleći scenu sa velikanima kao što su Dobrica Milutinović i Žanka Stokić.

Po završetku Učiteljske škole je otišao za Beograd i 1927. prošao na audiciji na Narodno pozorište. No, pošto je dobijao samo manje uloge, otišao je najpre za Prag gde je pohađao časove glume, pa u Berlin.

Godine 1929. se vratio u Jugoslaviju i posle kratkog angažovanja u Narodnom pozorištu, postao član Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i tu proveo narednih više od deset godina, postavši jedan od prvaka tamošnjeg dramskog ansambla.

Pred Drugi svetski rat je ponovo postao deo beogradskog Narodnog pozorišta u kom je, osim ratnih godina koje je proveo na različtim mestima, ostao do 1961. godine. Tada je prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište i tu proveo poslednjih deset godina života.

Ljubiša Jovanović je tokom svoje skoro poluvekovne karijere ostvario više od tri stotine pozorišnih i filmskih uloga i dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su dve Oktobarske nagrade grada Beograda, Sterijina nagrada, Sedmojulska nagrada, nagrada AVNOJ-a i druge.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a danas njegovo ime nosi velika scena Šabačkog pozorišta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1663. godine rođen je pomorac, matematičar i pedagog Marko Martinović;
1847. godine u Kragujevcu je izašao je prvi broj Glasa javnosti;
1910. godine rođen je fudbaler i selektor Aleksandar Tirnanić Tirke;
1922. godine rođen je Božidar Petrović, srpski arhitekta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
1925. godine rođen je slikar Lazar Vozarević;
1940. godine rođen je pesnik i filmski kritičar Ivan Rastegorac;
1946. godine završen je Beogradski proces;
1953. godine rođena je glumica Neda Arnerić;
1993. godine umro je slikar Boža Ilić;
2006. godine umro je Mladen Bata Vranešević, član grupe Laboratorija zvuka.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Rastko Petrović: ŽIVIM U DIMENZIJAMA VREDNOSTI

pisac-mesa-selimovic-sp
Naredni članak

Zašto se Vi, Mehmed Selimović, osećate Srbinom