АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Љубиша Јовановић

На данашњи дан, 15. јула 1971. године у Београду је умро глумац Љубиша Јовановић.

Рођен је 1. октобра 1908. године у Шапцу, и оставши веома рано без оца, током Првог светског рата је са мајком и петоро браће и сестара јевда избегао масакр Аустроугара у Шапцу, те једно време са њима боравио у Врњачкој Бањи.

Након олобођења је завршио основну школу и потом уписао шабачку Учитељску школу, све време се активно бавећи спортом у Соколском друштву и фудбалом у Мачви, док се од 1925. године у оквиру Позоришног одсека Шабачке гимназије аматерски бавио глумом и учествовао у раду многих гостујућих дружина, делећи сцену са великанима као што су Добрица Милутиновић и Жанка Стокић.

По завршетку Учитељске школе је отишао за Београд и 1927. прошао на аудицији на Народно позориште. Но, пошто је добијао само мање улоге, отишао је најпре за Праг где је похађао часове глуме, па у Берлин.

Године 1929. се вратио у Југославију и после кратког ангажовања у Народном позоришту, постао члан Хрватског народног казалишта у Загребу и ту провео наредних више од десет година, поставши један од првака тамошњег драмског ансамбла.

Пред Други светски рат је поново постао део београдског Народног позоришта у ком је, осим ратних година које је провео на различтим местима, остао до 1961. године. Тада је прешао у Југословенско драмско позориште и ту провео последњих десет година живота.

Љубиша Јовановић је током своје скоро полувековне каријере остварио више од три стотине позоришних и филмских улога и добио многе награде и признања, међу којима су две Октобарске награде града Београда, Стеријина награда, Седмојулска награда, награда АВНОЈ-а и друге.

Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а данас његово име носи велика сцена Шабачког позоришта.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1663. године рођен је поморац, математичар и педагог Марко Мартиновић;
1847. године у Крагујевцу је изашао је први број Гласа јавности;
1910. године рођен је фудбалер и селектор Александар Тирнанић Тирке;
1922. године рођен је Божидар Петровић, српски архитекта и редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду;
1925. године рођен је сликар Лазар Возаревић;
1940. године рођен је песник и филмски критичар Иван Растегорац;
1946. године завршен је Београдски процес;
1953. године рођена је глумица Неда Арнерић;
1993. године умро је сликар Божа Илић;
2006. године умро је Младен Бата Вранешевић, члан групе Лабораторија звука.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

Растко Петровић: ЖИВИМ У ДИМЕНЗИЈАМА ВРЕДНОСТИ

pisac-mesa-selimovic-sp
Наредни чланак

Зашто се Ви, Мехмед Селимовић, осећате Србином