АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Јосиф Татић

На данашњи дан, 8. фебруара 2013. године у Београду је умро глумац Јосиф Татић.

Рођен је 13. априла 1946. године у Новом Саду, а глуму је студирао на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Са велики успехом је играо како у позоришту, тако и на филму и телевизији. Током читаве каријере је био члан Југословенског драмског позоришта, мада се појављивао и на сценама других позоришта, попут Народног позоришта, Атељеа 212, Позоришта на Теразијама, Звездара театра, Српског народног позоришта и других, и био кооснивач Позоришта под разно.

Остварио је на десетине улога свих жанрова, стилски и тематски се крећући од младалачких бунтовника генерације шездесетих година, па до контроверзних ликова сликаних карактерима савременог репертоара.

Прву улогу на сцени ЈДП-а је забележио у Пожару страсти 1968. године, после чега је глумио у многобројним представама, упоредо градећи богату филмску и телевизијску каријеру, те се и данас поред осталих памте његове улоге у серијама Грлом у јагоде, Бољи живот и другим.

За свој рад, Јосиф Татић је добио многе награде и признања, међу којима су награде на Слободарским позоришним свечаностима у Младеновцу, Јоакимфесту, Зоранов брк и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1926. године рођена је глумица Радмила Савићевић;
1927. године рођен је спортски новинар Владан Стојаковић;
1933. године рођен је књижевник, новинар и политичар Бранислав Брана Црнчевић;
1938. године рођена је примабалерина и кореограф Лидија Пилипенко;
1947. године рођен је редитељ Љубиша Ристић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (5) - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Наредни чланак

Умро је глумац Небојша Глоговац