AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je glumac Dragan Nikolić

Na današnji dan, 11. marta 2016. godine, umro je glumac Dragan Nikolić.

Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju upisao je kao sedamnaestogodišnjak i bio najmlađi student.

Filmsku karijeru je počeo 1964. godine ulogom u filmu Pravo stanje stvari, gde je potpisan svojim pravim imenom, Dragoslav, nakon čega su usledile još neke manje uloge, da bi 1967. godine glumeći Džimija Barku u Pavlovićevom crnotalasnom filmu Kad budem mrtav i beo, ostvario svoju prvu veliku ulogu i bio nagrađen diplomom na Filmskom festivalu u Puli.

Narednih pola veka je igrao u mnoštvu filmova, serija i pozorišnih predstava, i dobio skoro sve važne glumačke nagrade i priznanja, poput Nagrade Car Konstantin, Zlatne arene, Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade za životno delo Pavle Vuisić i drugih.

Od 1969. godine je bio stalni član pozorišta Atelje 212, a tokom dve sezone početkom osamdesetih godina je igrao i u pariskom Theatre de la Ville.

Neke od uloga koje su obeležile stvaralaštvo ovog izuzetnog glumca, pored već spomenute, svakako su i one iz filmova Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Nešto između, Balkan ekspres, Poslednji krug u Monci, te lik Prleta iz Otpisanih, kao i vođenje šou programa Obraz uz obraz sa suprugom Milenom Dravić.

Dragan Nikolić, jedan od ne samo najznačajnijih domaćih glumaca, već i jedan od najvoljenijih, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1856. godine rođen je vojvoda Stepa Stepanović;
1941. godine umro je industrijalac i gradonačelnik Beograda Miloš Savčić;
1953. godine rođen je pesnik Dragomir Miša Đorđević;
2006. godine umro je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević;
2006. godine umro je bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stojan simic
Prethodni članak

Umro je trgovac i političar Stojan Simić

Đuzepe Barbanti Brodano
Naredni članak

Đuzepe Barbanti Brodano: PORTRETI TRI SRPSKA VELIKANA