АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Драган Николић

На данашњи дан, 11. марта 2016. године, умро је глумац Драган Николић.

Рођен је 20. августа 1943. године у Београду, а Академију за позориште, филм, радио и телевизију уписао је као седамнаестогодишњак и био најмлађи студент.

Филмску каријеру је почео 1964. године улогом у филму Право стање ствари, где је потписан својим правим именом, Драгослав, након чега су уследиле још неке мање улоге, да би 1967. године глумећи Џимија Барку у Павловићевом црноталасном филму Кад будем мртав и бео, остварио своју прву велику улогу и био награђен дипломом на Филмском фестивалу у Пули.

Наредних пола века је играо у мноштву филмова, серија и позоришних представа, и добио скоро све важне глумачке награде и признања, попут Награде Цар Константин, Златне aрене, Октобарске награде града Београда, Награде за животно дело Павле Вуисић и других.

Од 1969. године је био стални члан позоришта Атеље 212, а током две сезоне почетком осамдесетих година је играо и у париском Theatre de la Villе.

Неке од улога које су обележиле стваралаштво овог изузетног глумца, поред већ споменуте, свакако су и оне из филмова Национална класа, Ко то тамо пева, Нешто између, Балкан експрес, Последњи круг у Монци, те лик Прлета из Отписаних, као и вођење шоу програма Образ уз образ са супругом Миленом Дравић.

Драган Николић, један од не само најзначајнијих домаћих глумаца, већ и један од највољенијих, сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1856. године рођен је војвода Степа Степановић;
1941. године умро је индустријалац и градоначелник Београда Милош Савчић;
1953. године рођен је песник Драгомир Миша Ђорђевић;
2006. године умро је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић;
2006. године умро је бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

stojan simic
Претходни чланак

Умро је трговац и политичар Стојан Симић

Ђузепе Барбанти Бродано
Наредни чланак

Ђузепе Барбанти Бродано: ПОРТРЕТИ ТРИ СРПСКА ВЕЛИКАНА