АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глумац Боривоје Бора Тодоровић

На данашњи дан, 7. јула 2014. године умро је глумац Боривоје Бора Тодоровић. Рођен је 5. новембра 1929. године у Београду. Након Другог светског рата и средње техничке школе, радио је у Индустрији мотора Раковица, да би му потом његова сестра Мира Ступица предложила да упише глуму, што је он и учинио. Прво је био ангажован у Београдском драмском позоришту, где се није дуго задржао, након чега је са Миром и Бојаном Ступицом 1957. године отишао у Загреб и наредне четири године глумио у Хрватском народном казалишту. Године 1961. постао је члан београдског Атељеа 212, у ком је провео више од двадесет година и остао упамћен по многим улогама, да би 1984. године постао део екипе „Звездара“ театра. Поред позоришта, остварио је и многобројне улоге у филмовима и ТВ серијама, међу којима су најпознатије оне из „Маратонци трче почасни круг“, „Балканског шпијуна“, „Балкан експреса“, „Дома за вешање“, „Професионалца“ и „Врућег ветра“. Током каријере је такође добио и многе награде и признања, попут „Стеријине“ награде, Награде „Павле Вуисић“, статуете „Јоаким Вујић“, „Добричиног прстена“ и других. Бора Тодоровић је умро у Београду и сахрањен је на Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1907. године рођена је глумица Кравања Италида, познатија као Ита Рина;
1913. године рођен је политичар и учесник Народноослободилачке борбе Милентије Поповић;
1922. године рођен је историчар уметности и академик Дејан Медаковић;
1931. године рођен је вајар Небојша Митрић;
1935. године умро је хемичар, председник Српске краљевске академије и први ректор Београдског универзитета, Сима Лозанић;
1939. године рођен је архитекта Ђорђе Бобић;
1941. године Живорад Жикица Јовановић Шпанац је убио двојицу српских жандарма у Белој Цркви. Овај датум касније је проглашен за дан устанка у Србији против немачких окупатора.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

FINAL_pecat
Претходни чланак

Преминула је оперска певачица Олга Бручи

835462_ljubnica
Наредни чланак

Рођена је етномузиколог Љубица Јанковић