AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je gluac Božidar Bole Stošić

Na današnji dan, 13. decembra prošle, 2018, godine u Beogradu je umro glumac Božidar Bole Stošić.

Rođen je 21. jula 1937. godine u Skoplju, odakle se prvo početkom Drugog svetskog rata kod nas preselio sa porodicom u Nišku Banju, pa 1945. u Beograd, gde je nakon osnovne škole i gimnazije upisao Medicinski fakultet, iako je još tokom đačkih dana bio član dramske sekcije, a tokom studija član Omladinskog pozorišta Lola Ribar.

Medicinu je tako nakon godinu dana napustio i upisao Akademiju za pozorišnu umetnost, posle čijeg je završetka dobio angažman u Pozorištu Boško Buha, te zatim u Beogradskom dramskom pozorištu i Pozorištu na Terazijama, čiji je predsednik Upravnog odbora bio do svoje smrti.

Pored brojnih pozorišnih uloga, glumio je i u osamdesetak filmova i TV serija, najčešće epizodne uloge, a široj publici je ostao najpoznatiji po serijama Hiljadu zašto? i Pozorište u kući.

Božidar Bole Stošić je za svoj rad dobio više nagrada i priznanja, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1810. godine roćen je književnik, pesnik, crkveni govornik i vladika pakrački Nikanor Grujić;
1861. godine umro je mitropolit i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Josif Rajačić;
1877. godine počeo je Drugi srpsko-turski rat;
1893. godine umro je lekar, profesor i političar Lazar Dokić;
1946. godine rođen je esejista, pripovedač i prevodilac Jovica Aćin;
1949. godine rođen je novinar Aleksandar Tijanić;
1992. godine umro je fudbaler Aleksandar Tirnanić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže: „BOŽIĆ BATA”

Common_hawthorn
Naredni članak

Narodna verovanja i predanja: GLOG